Emberek, akiknek elvileg a tehetségeket kutatják

A ráadás zsűritag

A ráadás zsűritag

X-Faktor, 8. epizód (Első élő adás)

2017. október 15. - Paraphone

Kicsit változik a bejegyzések struktúrája: mivel innentől kezdve a mentorok szerepe a műsorban az állandó, kritika nélküli lelkendezésre szorítkozik, (kivéve, ha ki kell ejteni valakit, aki amúgy jó), ezért kissé átmegyünk hogyvolt-ba, és magukra a műsorelemekre, és az előadott dalokra fókuszálunk.



A műsor első része nyilván felesleges, és érdektelen, ehhez képest eléggé hosszú.

A versenyzők közös playbackelése hervasztóan gyenge volt, pontosan látszik, hogy az elmúlt évek tehetségkutatóinak legtöbb kutyaütőjét felvonultató műsorfolyamának nézünk elébe. A 12-ből (11-ből) ötöt különösebb habozás nélkül ki lehetne/kellene szórni.

ByeAlex kezében miért van kutya? MIÉRT?? Kinek a kutyája, miért van nála, hogy került oda, mi a terve, a célja vele?

25 perc tiszta, reklámmentes műsoridőt égetünk el, mire elkezdődik az érdemi műsor.

Berta Dániel Punnany Massifot ad elő, állítása szerint rockabily-stílusban. Olyan, mint egy kései Hungária szám abból az időből, mikor már a kutyát sem érdekelték. Tulajdonképpen érdekes volt, és tűrhető.

Tóth Bettina édesanyja meghalt még kiskorában. Nélkülözhetetlen információ volt ez számunkra. Így most már átértékelek vele kapcsolatban mindent.
Nem.
Egyébként egy Nicki Minaj dalt vezetett elő, ami nem túl bevállalós választás, tekintve, hogy nevezett előadóművésznő egy hatalmas hack. Ízléstelen segg-és csöcsrázás, semmi más; szerencsére Bettina ettől megkímélt bennünket. Az éneklésétől viszont sajnos nem.

A kisfilmből megtudhattuk(!!), hogy a Depis Pandabocsok, izé, a London Kids tagjai között feszültségek támadtak. Izgalmas.
Egy nem különösebben érdekes, erősen U2-szerű dalt adtak elő.

Jajjh, Istenem, Mézes Norbert Percek. Miért kell nekünk még mindig ezzel az emberrel foglalkoznunk?
Először: ha azt szeretné, hogy ne tekintsék gyereknek, akkor miért játszadozik Thomas, a gőzmozdonnyal?
Másodszor: ha nincs kibékülve az állapotával, akkor miért nem műtteti meg magát? Ez ugyanis egy cikk szerint, amiben ő és a rokonai adtak interjút, elmondásuk alapján lehetséges.
Harmadszor: ha úgy érzi, hogy sokak szerint nem tehetséges énekes, akkor miért nem tanul meg énekelni?
Egyébként a műsor történetében egyedülálló módon, a Mindenki c.- magyar film Oscar-díjas gyerekei által alkotott kórus tagjaként énekelt el egy dalt. Maradjunk annyiban, hogy nem emelkedett ki a gyerekek közül.
A mentorok erőn felül bizonygatják, hogy annak idején nem rajta nevettek, hanem vele, csak ő történetesen nem is nevetett.
(Egy kis személyes, szakmaiatlan, szubjektív adalék: Anna totál ki van akadva ettől a sráctól, ellenszenves, taszító jelenségnek tartja, elviselni se bírja szegényt. Hát, szó mi szó, nem valami szerethető figura.)

Bereznay Dániel a beugró Nagy Krisztián helyett, amit megpróbálnak meglepetésként, meg döntésként tálalni, de igazából nem tudni, ez kinek, és miért nem egyértelmű: ő volt az egyik a négy választottból, és ő volt az, aki végül nem került be a háromba. Alap, hogy ő ugrik be.
Szimpatikus, tehetséges, képzett srác, de ebben a dalban nem volt túl meggyőző, konkrétan ugyanúgy tolta le a számot, az elejétől a végéig.

Riccoról végre megtudjuk, hogy autóbaleset következtében, vétlen utasként került tolószékbe. Ez igen szomorú, és sajnálatos, de - nem érdekel. A premisszákban megbeszéltük: senki ének-és előadói képességeit nem befolyásolja, hogy milyen sorstragédiát élt meg.
A dalválasztásuk katasztrofálisan rettenetes volt, ahogy az átirat módja is. Ezeket vajon a csatorna, vagy a mentorok erőltetik a versenyzőkre, hogy kisimítsák a kontrasztot a csapnivaló, és a világsztár kaliberű énekesek között? Whitney Houston a popzene egyik, ha nem a legjobb énekesnője volt, ez a dala pedig nagyon nehéz, és nagyon érzelmes, ellenben egész más hangszín és stílus, mint amiben a duó komfortosan nyomul. Mindegy, mert ezt is megoldották, jól.

Erdős Viola a Kispál második legnépszerűbb dalát énekelte... ehh, minek beszélgetünk erről? Annyira felesleges. Hanem: kedves RTL Klub, egy szót szeretnénk üzenni: F A R K U N K.
Irtóra szimbolikus, ahogy kivágták ezt az ominózus sort. Emlékszem, pár éve a versenyzők közös éneklésükkor előadták ezt a dalt, farokkal, ahogyan íródott. Mi változott azóta? Elvesztette a műsor a tökeit? Ki lett herélve? 
Nem mondjuk nőknek, hogy szép vagy, ők a farkunkra azt hogy de szép nagy. Tessék, ennyit a családbarát tartalomról.

Abaházi Nagy Lívia az idei első "jajj, de beteg vagyok, alsó-és felső légúti megbetegedésem van, hogy lesz ebből éneklés?"-sztori. Uncsi, és többnyire kamu is.
Ellenben, akkor másodszor, de utoljára:
Ez egy könnyűzenei tehetségkutató. Ez azt jelenti, hogy olyan énekeseket keresünk, akik beleférnek mondjuk a hajdanvolt Danubius rádió kínálatába. Lehetsz népdalénekes, de akkor csináld úgy, mint a Nox, vagy a Holdviola. Játszhatsz rockot, de legyél közelebb Bon Jovihoz, mint a Panterához. Reppelhetsz, de inkább csak akkor, ha az valaminek a betéte, mint mondjuk a Wellhello, vagy a Halott Pénz. Énekelhetsz úgy is, mint egy szoprán, ha képes vagy eladható, fogyasztható, ha úgy tetszik: kommersz csomagolásba önteni.
Ez a feladat eddig Líviának nem sikerült, de úgy nem sikerült, hogy meg sem próbálta.
Persze ez sem baj, mert léteznek kimondottan komolyzenei tehetségkutatók is. Ott pedig van egy valóban szakmai, ebben a műfajban profi zsűri, aki tud ezekkel a produkciókkal mit kezdeni. Ott kellene próbálkozni, nem itt.

A Radio Mobster egy kemény, belevaló, dögös banda, jó zenészekkel és jó énekessel, viszont ez a dalválasztás (és ezek a Karib tenger kalózai-jelmezek)  megmagyarázhatatlan. Mit lehet kezdeni egy korai '80-as évekbeli brit punkkal? Az semmi más, mint csörömpölés dühödt ordibálással. Ezt elő is adták - kár, hogy így nem látszott, hogy egyébként bennük sokkal több van.

Gulyás Rolandnak nem volt még barátnője. Hány éves ez a srác, nyolc? Vagy egy oázisban él, ahol csak átutazó beduin tevehajcsárokkal kerül kapcsolatba? Mindenesetre nagyon hihető történet. Én meg még sosem ittam csapvizet. Vajon milyen íze lehet?
Amúgy nagyon kellemes stílusban énekelt, amolyan korai George Michael-osan. Jó ez a vonal, jól is áll neki a karakter.
(ByeAlex szerint Roland zsűrizhetne a helyén, mert VAN ANNYIRA JÓ, mint ő. Nem semmi! Mint maga ByeAlex. Hűű-ha.)

Serena Rigacci fergetegesen énekelte a Wrecking ball-t, simán jobban, mint a Májlisaurus. Azon töröm a fejem, hogy vajon milyen számmal lehetne őt kigolyózni a műsorból? Mi lehet az, amit nem tud varázslatosan előadni? Talán meg kéne próbálkoznia a következő adásban a Tekknő-től az Álmom egy tanyá-val.

Hegedűs Péter a Freestyler-t hozta. Kedvelem ezt a számot, és nagyon nem is erőszakolta meg. Igaz, ezt a nótát gyakorlatilag bárki, aki nem néma, képes előadni.
Most, első alkalommal végre nevettem is azon, amit csinált: pontosabban azon, ahogyan elfáradt, és konkrétan lihegett a szám végére.

És ezzel vége is az első fordulónak. Helykitöltőnek meghallgatjuk Tóth Gabit. Milyen nyomorult kis ország vagyunk, ha ő jutott nekünk, mint "menő énekesnő". Erőszakolt, ordított-sikoltott fejhang, semmi egyéb. Egyszer úgy definiáltam: ő a szegény ember Pinkje. Ezúttal szeretnék elnézést kérni Pinktől.
És a szegény emberektől is.

Reménykedve vártuk a nézők józan eszére, és jóízlésére, ehhez képest, rettentő méltatlan módon, a Radio Mobster volt az első kieső.

A párbajt a London Kids és Hegedűs Péter vívták, különösebben nagy újdonságot a párbajdalukban sem mutattak.
Hála Radics Gigi módosult tudatállapotának, véletlenül Hegedűs is kapott két szavazatot, így végül a boríték döntött, szerencsére bölcsen.

A Ráadászsűritag eheti kiesői a legutóbbi, és az eddigi komplett teljesítményük alapján:
Hegedűs Péter egyenes ágon, Tóth Bettina pedig az Erdős Violával folytatott párbaja után.

Nincsenek jó előérzeteink a jövő heti adás előtt, de vannak még csodák. A csoda jelen esetben a normalitás diadalát jelentené.

A bejegyzés trackback címe:

https://raadaszsuritag.blog.hu/api/trackback/id/tr7312989032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása